Wednesday 12 March 2014

Indeks Glisemik rendah

Assalamualaikum

Tahukah Anda? 

Indeks Glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (G.I) yang tertinggi manakala karbohidrat dengan G.I yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda. Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang.

Sesetengah protien soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. Energizing Soy Protien dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavones genistein dan daidzein yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.


Apakah Indeks glisemik?

Indeks glisemik (indeks glisemik atau GI) adalah ukuran kesan karbohidrat pada paras glukosa darah (atau tahap gula dalam darah) apabila makanan tertentu dimakan.

Sesetengah karbohidrat yang menukarkan gula darah lebih cepat maka orang lain melepaskan glukosa dengan cepat ke dalam aliran darah, mempunyai GI tinggi (gi index berbeza 1-100). Makanan dengan penarafan GI rendah akan diserap lebih perlahan, membantu untuk mengekalkan paras gula darah yang berterusan. Bagi kebanyakan orang, makanan dengan GI yang rendah mempunyai manfaat kesihatan yang ketara. Penyelidikan yang dijalankan oleh Dr David J. Jenkins dan rakan-rakan pada tahun 1980-1981 di Universiti Toronto mendapati bahawa makanan dengan GI rendah adalah yang terbaik bagi pesakit diabetes.

Memakan karbohidrat glisemik tinggi  (yang menukarkan kepada gula dengan cepat) akan menghalang proses pembakaran lemak dan akan mengurangkan tahap tenaga. Apabila anda makan karbohidrat glisemik tinggi, tahap gula dalam darah anda naik dengan cepat, apabila ini berlaku pankreas akan menghasilkan insulin. Salah satu peranan insulin ialah untuk mengekalkan dan mengawal paras gula darah anda  - tetapi ia juga hormon penyimpanan untuk membersihkan gula yang berlebihan. Gula ini akhirnya akan berada dalam tisu lemak. Pada asasnya, anda “membina”  lemak, kerana dalaman, anda memberitahu badan anda untuk menyimpan lemak. Apabila insulin overproduced – hilang gula dalam darah – keputusan akhir adalah bahawa tahap gula dalam darah anda adalah lebih rendah daripada mereka harus, maka anda akan berasa lesu, dan kini badan anda inginkan gula. Seterusnya, anda akhirnya makan berlebihan, dan kitaran itu berterusan.

Apabila anda beralih kepada karbohidrat glisemik rendah, pembebasan tenaga adalah secara beransur-ansur dan tahan lama yang sesuai untuk atlet, anda tidak membebankan pankreas anda untuk lebih-menghasilkan insulin (hormon penyimpanan), anda berasa lebih baik dan anda berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk mengurangkan berat badan atau lebih tepat lagi, membakar lemak badan.

Bagaimana Merendahkan Indeks Glisemik:

Kesan glisemik makanan bergantung kepada beberapa faktor seperti jenis kandungan kanji, lemak dan protein makanan dan asid organik atau garam dalam makanan mereka – menambah cuka sebagai contoh, akan menurunkan GI. Kehadiran serat lemak atau larut boleh memperlahankan kadar pengosongan gastrik seterusnya mengurangkan GI.

- Gunakan bijirin sarapan berdasarkan oat, barli dan dedak
- Gunakan roti dengan wholegrains, tepung batu-tanah, doh masam
- Mengurangkan jumlah kentang yang anda makan
- Nikmati semua jenis buah-buahan dan sayur-sayuran
- Gunakan beras Basmati atau Doongara
- Nikmati pasta, mi, quinoa
- Makan banyak sayur-sayuran salad dengan berpakaian Vinaigrette


sumber 

Jom cuba Energizing Soy Protien.


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


 Your Shaklee Independent Distributor
  Nurul Syabani  Bt Ab Rahman
  Sms / WhatssApp : 013 928 8067
  Shaklee ID : 884176
  FB Page : https://www.facebook.com/NursyaVitaShop
  Email : syabaniabrahman@gmail.com
 

No comments:

Post a Comment