Assalamualaikum
Tahukah Anda?
Indeks Glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat
berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang
memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (G.I) yang tertinggi
manakala karbohidrat dengan G.I yang rendah pula memecahkan gula dengan
perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda.
Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam
pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangkamasa
panjang.
Sesetengah protien soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan
isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan
bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. Energizing Soy Protien dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavones genistein dan daidzein yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.
Apakah Indeks glisemik?
Indeks glisemik (indeks glisemik atau GI) adalah ukuran kesan
karbohidrat pada paras glukosa darah (atau tahap gula dalam darah)
apabila makanan tertentu dimakan.
Sesetengah karbohidrat yang
menukarkan gula darah lebih cepat maka orang lain melepaskan glukosa
dengan cepat ke dalam aliran darah, mempunyai GI tinggi (gi index
berbeza 1-100). Makanan dengan penarafan GI rendah akan diserap lebih
perlahan, membantu untuk mengekalkan paras gula darah yang berterusan.
Bagi kebanyakan orang, makanan dengan GI yang rendah mempunyai manfaat
kesihatan yang ketara. Penyelidikan yang dijalankan oleh Dr David J.
Jenkins dan rakan-rakan pada tahun 1980-1981 di Universiti Toronto
mendapati bahawa makanan dengan GI rendah adalah yang terbaik bagi
pesakit diabetes.
Memakan karbohidrat glisemik tinggi (yang menukarkan kepada gula
dengan cepat) akan menghalang proses pembakaran lemak dan akan
mengurangkan tahap tenaga. Apabila anda makan karbohidrat glisemik
tinggi, tahap gula dalam darah anda naik dengan cepat, apabila ini
berlaku pankreas akan menghasilkan insulin. Salah satu peranan insulin
ialah untuk mengekalkan dan mengawal paras gula darah anda - tetapi ia
juga hormon penyimpanan untuk membersihkan gula yang berlebihan. Gula
ini akhirnya akan berada dalam tisu lemak. Pada asasnya, anda “membina”
lemak, kerana dalaman, anda memberitahu badan anda untuk menyimpan
lemak. Apabila insulin overproduced – hilang gula dalam darah –
keputusan akhir adalah bahawa tahap gula dalam darah anda adalah lebih
rendah daripada mereka harus, maka anda akan berasa lesu, dan kini badan
anda inginkan gula. Seterusnya, anda akhirnya makan berlebihan, dan
kitaran itu berterusan.
Apabila anda beralih kepada karbohidrat glisemik rendah, pembebasan
tenaga adalah secara beransur-ansur dan tahan lama yang sesuai untuk
atlet, anda tidak membebankan pankreas anda untuk lebih-menghasilkan
insulin (hormon penyimpanan), anda berasa lebih baik dan anda berada
dalam kedudukan yang lebih baik untuk mengurangkan berat badan atau
lebih tepat lagi, membakar lemak badan.
Bagaimana Merendahkan Indeks Glisemik:
Kesan glisemik makanan bergantung kepada beberapa faktor seperti
jenis kandungan kanji, lemak dan protein makanan dan asid organik atau
garam dalam makanan mereka – menambah cuka sebagai contoh, akan
menurunkan GI. Kehadiran serat lemak atau larut boleh memperlahankan
kadar pengosongan gastrik seterusnya mengurangkan GI.
- Gunakan roti dengan wholegrains, tepung batu-tanah, doh masam
- Mengurangkan jumlah kentang yang anda makan
- Nikmati semua jenis buah-buahan dan sayur-sayuran
- Gunakan beras Basmati atau Doongara
- Nikmati pasta, mi, quinoa
- Makan banyak sayur-sayuran salad dengan berpakaian Vinaigrette
sumber
Jom cuba Energizing Soy Protien.
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
Your Shaklee Independent Distributor
Nurul Syabani Bt Ab RahmanSms / WhatssApp : 013 928 8067
Shaklee ID : 884176
FB Page : https://www.facebook.com/NursyaVitaShop
Email : syabaniabrahman@gmail.com
No comments:
Post a Comment